Hidromelul (Miedul sau Hrana Zeilor)

Articol cu mulțumiri și apreciere curat și re-propagat din sursa inițială: http://www.doctor.info.ro





Probabil sunteti familiarizati cu produse apicole precum mierea si polenul. Eu personal le apreciez proprietatile terapeutice, dar recunosc ca imi e foarte greu sa consum polen in starea in care se comercializeaza pentru ca imi provoaca adevarate arsuri la stomac. Se poate consuma dupa ce o noapte intreaga a stat in iaurt, dar gustul este destul de neplacut.

Exista totusi un produs necunoscut multora desi dateaza de 4000-6000 de ani. Unii spun ca ar fi originar din Babilon, fiind cunoscut de acum 4000 de ani, iar altii, Medicina Ayurveda, sustin ca originile sale dateaza de acum 6000 de ani, provenind, de fapt, din India.

In urma numeroaselor studii apartinand unui institut londonez, s-a concluzionat ca acest amestec de miere, apa pura si polen este un adevarat cocktail de vitamine, enzime si hormoni naturali. Acesta este hidromelul - o bautura alcoolica slaba, obtinuta prin fermentarea mierii amestecate cu apa si polen, ce grabeste vindecarea ranilor. S-a discutat insa ca nu ar fi doar o simpla bautura alcoolica slaba, ci unul dintre cele mai vechi remedii, stimulente, reintineritoare si afrodisiace cunoscute, mergandu-se pana la a fi considerat elixirul tineretii, el redand pofta de mancare, pofta de viata si actionand contra sterilitatii. S-au facut referiri chiar la o tinerete vesnica, obtinuta prin consumarea in combinatii cu anumite ierburi care cresteau la poalele muntilor Himalaya.



In epoca preistorica mierea a fost singura substanta dulce concentrata folosita pe scara larga in alimentatie iar din cercetarile arheologice hidromelul(miedul,vinul de miere) a fost prima bautura alcoolica fermentata cu mult inaintea bauturilor obtinute din fructele pomilor fructiferi,vita de vie si cereale.

Pentru vikingi, miedul este cel ce a daruit omului inspiratia poetica. De asemenea, este bine-cunoscut ca Odin a facut din "hidromelul poetilor" o licoare magica, ce asigura puterea premonitiei. Odin l-a invins pe gigantul Suttung pentru a castiga hidromelul, pe care acesta-l pastra ascuns Intr-o incapere subterana. In mod traditional, miedul era oferit la toate reuniunile solemne, iar actul de a bea impreuna asigura o legatura magica, nu doar intre cei prezenti, ci mai ales intre oameni si zei.

Intrebuintari si efecte terapeutice
Fara a incerca sa combat aceasta idee care recunosc ca imi surade (oricine aspira la nemurire, pe cea spirituala unii reusesc sa o atinga) voi incerca sa va prezint cateva efecte benefice ale hidromelului, care vin sa contracareze numeroase afectiuni patologice, ameliorand semnificativ starea clinica a pacientului.

Astfel, acest cocktail de vitamine, enzime si hormoni naturali, cum este considerat, are numeroase intrebuintari terapeutice in raport cu frigiditatea (se consuma 1-3 pahare de hidromel inaintea actului amoros. Ajuta la relaxare, favorizeaza aparitia unei stari de spirit vioaie, jucause, euforice.

Este printre putinele afrodiziace feminine cu eficienta dovedita, avand in plus si un gust si o aroma agreabile, element extrem de important), impotenta sexuala (se aplica acelasi tratament ca la frigiditate. In cazul barbatilor, are efecte usor vasodilatatoare - inclusiv in zona pelviana -, de stimulent hormonal si, prin efectul sau tonic nervos, ajuta la depasirea anumitor bariere si blocaje psihice.), menopauza prematura (se face o cura de 60 de zile cu hidromel.

Se consuma pe stomacul gol, cate un pahar dimineata, la pranz si seara. In paralel, se tine un regim alimentar cu multe legume si fructe crude), inapetenta (se bea o jumatate de pahar de hidromel, cu 15-20 de minute inainte de fiecare masa.

Favorizeaza secretia de sucuri digestive, stimuleaza peristaltismul digestiv), carenta de vitamine, minerale si oligoelemente (se face o cura de 20 de zile, timp in care se bea jumatate de litru de hidromel pe zi. Pe langa faptul ca are in compozitia sa toate mineralele mierii si ale polenului, ajuta la o mult mai buna asimilare a acestor elemente si din alimentele obisnuite), insomnia, hiperexcitabilitatea nervoasa, guturaiul, durerile de gat.

Hipocrate, parintele medicinii, recomanda ca hidromelul sa fie baut in "tot cursul bolilor acute, fiind mai putin indicat celor cu bila amara si cu hipertrofii viscerale". Aceasta licoare provoaca mai puţina sete decat vinul dulce si este calmanta pentru tuse, avand o insusire "detergenta" prin care se ingroasa expectoratia. Hidromelul este si diuretic si purgativ pentru scaunele biliare, care pot fi favorabile, dar mai abundente. Hipocrate consemna ca, diluat, favorizeaza mai mult expectoratia si calmarea plamanilor.

La capitolul afectiuni digestive isi arata eficienta in cazul constipatiei, al colitei de putrefactie, al arsurilor la stomac, ulcerelor, gastritelor, diareii.

In privinta afectiunilor cardiovasculare, are rezultate in recuperarea dupa infarct sau accident vascular, in cazul bolilor degenerative ale vaselor de sange, in ischemia cardiaca ori in cazul ulcerelor varicoase.

In afectiunile respiratorii intervine cu succes in caz de sinuzita, rinita, bronsita, astm, pneumonie, TBC.


Mod de preparare

Astazi doar putin hidromel se produce in Europa de Vest. In Anglia exista o companie care produce, in Franta productia industriala nu depaseste 3000 de hectolitri. Polonia produce doua feluri de hidromel dupa metodele traditionale Dwojniac(invechit 5-7 ani) si Trojniac(invechit cel putin 3 ani).
Conform catalogului "Wines and vines"(vinuri si vite de vie), in 1970 existau in America de Nord trei companii producatoare. Marea majoritate a vinurilor de miere este vin cușer.

Hidromelul se poate prepara prin:

1. Metoda Godan (cu maia de struguri)
2. Metoda Derosne si Layens (cu pastura)
3. Metoda Cabas si Ware (cu drojdie de vin) 4. Metoda Jacquemine (fermenti selectivi)
Dupa metoda de preparare hidromelul poate fi sec, dulce sau sampanizat.
Preparat in conditii optime, respectand tehnologia, hidromelul poate concura cu succes vinurile de marca precum cele de Rin, Champagne, Bordeaux, Xeres, Malaga. (Maria Teodorescu, Bauturi si preparate din miere, Editura Tehnica Bucuresti, 1977)

Sper ca aceste scurte informatii sa va trezeasca curiozitatea si interesul pentru prepararea unei bauturi sanatoase, gustoase si reconfortante.
Hidromelul se prepara si intr-un mod foarte simplu: intr-o sticla de un litru puneti 6-8 linguri de miere poliflora, o jumatate de lingurita cu polen, completant restul cu apa plata. Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat timp de doua zile la temperatura camerei, agitand-o de 3-4 ori pe zi.

Rezulta o bautura cu gust placut, acrisor, acidulata, slab alcoolizata, cu efecte stimulente nervoase, tonice. Se pot consuma 2-3 pahare pe zi, de preferat pe stomacul gol, in cure a cate 20 de zile.


Suzana Kudor

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

Articol cu mulțumiri și apreciere curat și re-propagat din sursa inițială: http://www.doctor.info.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu